خواص دارویی شیر و گوشت شتر
شیر شتر تک کوهانه کاملاً سفید و شبیه شیر شتر دو کوهانه است.معمولا وقتی شتران از علوفه های سبز تغذیه می کنند، شیرشان شیرین است، اما برخی مواقع به خاطر تغذیه ی بوته های مناطق خشک و بیابانی شور می شود.
ویتامین های شیر شتر:
ویتامین های B1، B2، اسید فولیک و اسید پانتوتنیک در شیر شتر، پایین و محتوای B6و B12شیر شتر مشابه مقادیر موجود در شیر گاو می باشد، اما نسبت به شیر انسان بالاتر است.
شیر شتر، نیاسین و ویتامین Cبیشتری نسبت به شیر گاو دارد.
مواد مغذی موجود در شیر شتر:
پروتئین های شیر شتر اسیدهای آمینهی ضروری برای انسان را به میزان رضایت بخش و حتی بالاتر از میزان دیگر موسسات تأمین می کنند.
شیر شتر می تواند حداقل پروتئین های ضروری روزانه ی انسان مخصوصاً اسیدهای آمینه را تأمین کند، چون نیازهای انسان در محیط های گرم و خشک بر پایه ی کالری کمتری است و پروتئین و آب نقش مهمی دارند، مقادیر کمی شیر شتر می تواند نیاز انسان را در این مناطق تامین کند.
کمترین مقدار مورد نیاز مواد معدنی کلسیم و فسفات، 800 میلی گرم در روز است که با خوردن 5/2 و 4 فنجان شیر شتر، به ترتیب کلسیم و فسفات تأمین می شود.
همچنین شیر شتر حاوی مواد معدنی کم مقدار مثل آهن، روی، مس و منگنز می باشد.
خصوصیات دارویی شیر شتر:
شیر شتر به صورت خام و به صورت محصولات تخمیری برای درمان زخم معده، بی نظمیهای بدن، اسهال، یبوست، زخم ها و حتی برای افزایش قدرت باروری تخمدان هم به کار رفته است.
شیر تخمیری shubatدر هند، لیبی و قزاقستان برای درمان سل به کار رفته است.
همچنین درمان بیماری های سخت معده ای هم با استفاده از شیر شتر گزارش شده است.
بیماران دارای هپاتیت نیز بعد از خوردن شیر شتر عملکرد بدنشان بهبود پیدا می کند.
شیر شتر همچنین در درمان دیابت موثر بوده است که به دلیل حضور پروتئین شبه انسولین در شیر شتر است.
در کشورهای آفریقایی(مصر، سودان، کنیا و سومالی) این اعتقاد در بین شتربانان وجود دارد که مردانی که شیر شتر می نوشند، قوی تر، تنومندتر و سریع تر هستند.
به دلیل خواص بالای این شیر، بعضی محققین نام " طلای سفید بیابان " را برای آن مطرح کرده اند.
خواص گوشت شتر
امروزه بسیاری از شهرنشینان به علت عادت نداشتن به مصرف گوشت شتر از خوردن آن اجتناب میكنند. برخی خانمهای خانهدار هم بر این باورند كه این گوشت سفت و دیرپز بوده و ارزش غذایی ندارد. حال پرسش اینجاست، ارزش غذایی گوشت شتر چه میزان است؟
ویژگیهای گوشت شتر
گوشت شتر منبع بسیار خوبی از مواد مغذی است و از جهت تركیبات شیمیایی با گوشت سایر دامهای اهلی مقداری تفاوت دارد. این گوشت در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین و چربی كمتری برخوردار است و در مقایسه با سایر گوشتهای دیگر حاوی سدیم بیشتر و پتاسیم كمتری است.
مقدار ویتامین Bكمپلكس و برخی عناصر معدنی نظیر فسفر و كلسیم آن بسیار زیاد است. اما باید افزود كه نسبت آهن و روی آن كمتر از گوشت سایر دامهای اهلی است و نسبت كلسیم این گوشت در عضلات ران آن زیادتر است.
ویتامینهای گروه Bاین گوشت در تقویت اعصاب تاثیر زیادی دارد و روی آن در تقویت قوای جنسی و جلوگیری از اختلالات در رشد جنین كارآمد است.
كالری بسیار بالای گوشت شتر قوای بدنی و استقامت را زیاد میكند و توصیه میشود كه بانوان باردار و شیرده، دانشآموزان، ورزشكاران و افراد كهنسال از خوردن آن غافل نشوند.
ویژگی اصلی و متمایزكننده گوشت شتر در مقایسه با دیگر گوشتها، فقدان مواد هورمونی و آنتیبیوتیك در آن است چرا كه این حیوان در طبیعت آزاد و به دور از پرورش دامی رشد میكند. همچنین وجود مواد طعمدهنده و معطر در گوشت این حیوان موجب تحریك و ترشح غدد بزاقی و شیره معده شده و در نتیجه قدرت جذب را افزایش میدهد.
معمولا از قلم و كوهان شتر در درمان درد پا و كمر و دردهای روماتیسمی استفاده میشود.
از گوشت شتر به همراه كوهان آن كه چربی خالص بوده و تقریبا 82 درصد از وزن كل چربی بدن شتر را تشكیل میدهد در تهیه انواع خورش، آبگوشت و خوراك استفاده میشود. دل، جگر، قلوه، مغز، زبان و دیگر احشای این حیوان نیز از نظر ارزش تغذیهای تقریبا مانند دیگر دامهای اهلی است.
توصیهها
گوشت شترهای كمسن و سال كه بین یك تا 3 ساله هستند از جهت مزه، طعم و نرمی شبیه گوشت گوساله است، اما دلایلی كه باعث شده مردم گمان كنند این گوشت دیرپز است، استفاده از گوشت شتر پیر است. هر چه عمر شتر بالا برود پیوند بین بافتهای گوشت آن افزایش یافته و حرارت پخت دیرتر بر آن تاثیر میگذارد. در ضمن گوشت شتر پیر برای سرخ كردن هم مناسب نیست چرا كه میزان كلاژن آن زیاد و حین سرخ كردن ناپز میماند.
كوهان شتر چربی خالص است. زیادهروی در مصرف آن برای تمام افراد خصوصا افراد با چربی خون بالا بسیار مضر است.
گوشت شتر در اكثر نقاط به صورت فلهای عرضه میشود، بنابراین هنگام تهیه آن دقت كنید كه ظاهر گوشت لزج، چسبنده و مترشح نباشد و عضلات سفت و قوام طبیعی داشته باشند.
هر نوع بوی غیرطبیعی و نامطبوع مانند ترشیدگی، تعفن و كپكزدگی علامت فساد گوشت است. خشك و چروكیده بودن از علایم نگهداری گوشت در شرایط نامناسب و غیربهداشتی است. این گوشت با دیگر فرآوردههای آن (دل، جگر، قلوه و ...) باید حتما در داخل یخچالهای ویتریندار نگهداری شود.
آشنایی با خواص گوشت شتر
گوشت شتر حاوی پروتئین هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین های گروه Bو برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن، فسفر و کلسیم است.
شُتُر یا به زبان بلوچی اُشتر حیوانی است نیرومند و تنومند با توش و توان بالا از خانواده شترسانان؛ نشخوارکننده و با دست و گردنی دراز. بر پشت خود یک یا دو کوهان دارد که ساختارش از پیه و چربی است.
در دین اسلام گوشت شتر حلال است، اما ذبح آن با دیگر جانوران حلال گوشت متفاوت است و آن را نحر می کنند و اگر سر آن را مانند گوسفند قبل از نحر ببرند، گوشت آن حلال نیست.
شیر شتر نیز نوشیده می شود، ولی بیشتر کاربرد بارکشی دارد. پشم و پوستش نیز برای ریسندگی و پارچه بافی و کفش دوزی کاربرد دارد.
استان های گلستان، سیستان و بلوچستان و سمنان از جمله استان های اصلی پرورش شتر هستند.
گوشت شتر
گوشت شتر که بزرگان دین مان در روایات، خوردن آن را هرچند وقت یک بار توصیه کرده اند، رنگ تیره ای دارد. طبع این گوشت گرم و مزه آن شیرین است.
گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن می باشد. این گوشت حاوی پروتئین هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین های گروه Bو برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن، فسفر و کلسیم است. همچنین گوشت شتر دارای قدرت مخصوصی در نگهداری هرچه بیشتر آب است که این خاصیت اهمیت زیادی در تعیین برخی از خواص طبیعی گوشت دارد.
هرچه سن حیوان بیشتر و بیشتر شود، از میزان نرمی گوشت کاسته می شود،
از این رو پیشنهاد می شود شترهای یک ساله برای مصرف گوشت ذبح شوند.
گوشت شتر از جهت ترکیب شیمیایی با گوشت سایر دام های اهلی تفاوت دارد. گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین کمتری برخوردار است و از لحاظ شکل ظاهری شبیه گوشت گوسفند است. این گوشت در مقایسه با سایر گوشت ها از سدیم بیشتری برخوردار است، اما میزان پتاسیم آن کمتر است و در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند از لحاظ درجه PHبسیار متفاوت می باشد، در نتیجه برای عملیات فرآوری گوشت بسیار مناسب است.
گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو میزان کمتری چربی، پروتئین و خاکستر دارد. پروتئین های گوشت شتر فاقد اسیدهای آمینه ضروری نظیر تریپتوفان، والین، لوسین و ایزولوسین و همچنین اسیدآمینه نیمه ضروری هیستیدین به مقدار کافی می باشند. همچنین گوشت شتر در مقایسه با گوشت سایر دام های اهلی دارای سدیم بیشتر و پتاسیم کمتری است که این امر با متابولیسم آب در بدن دام ارتباط مستقیمی دارد و باید افزود که نسبت کلسیم فقط در عضلات ران زیاد است، اما نسبت آهن و روی در گوشت شتر کمتر از میزان آن در گوشت دام های اهلی دیگر است.
گوشت شترهای جوان که سن آن ها بین یک تا سه سال است، نرم تر و خوش طعم تر از گوشت شترهای بزرگسال است که معمولاً گوشتی سفت و دیر هضم دارند. هرچه سن حیوان بیشتر و بیشتر شود، از میزان نرمی گوشت کاسته می شود، از این رو پیشنهاد می شود شترهای یک ساله برای مصرف گوشت ذبح شوند. گوشت شترهای کم سن و سال از جهت مزه، طعم و نرمی شبیه گوشت گاو است.
اما عللی که باعث شد مردم گمان کنند گوشت شتر دیرپز است، استفاده از گوشت شترهای پیر و مسن میباشد، چرا که هرچه عمر شتر بالاتر می رود، پیوندهای موجود بین الیاف بافت هم بند افزایش می یابد و کمتر و کمتر تحت تأثیر حرارت و آنزیم ها قرار می گیرد.
چربی شتر
چربی شتر همانند چربی سایر دام های اهلی بر اساس تکنیک های متداول فرآوری، فرآوری شده و مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ چربی شتر سفید است که گاهی اوقات رنگ سفید آن به سرخی می زند و تفاوت قابل ملاحظه ای بین لاشه های مختلف حیوانات مشاهده نشده است، علیرغم آنکه آن ها از نظر سنی با هم اختلاف داشتند. وزن چربی کوهان شتر تقریباً 1/82 درصد از وزن کل چربی بدن شتر را تشکیل میدهد. میزان چربی موجود در کوهان شتر دوکوهانه در حدود 100 کیلوگرم برآورد می شود. در برخی از مناطق، کوهان شتر به عنوان غذایی خوش طعم مورد استفاده قرار میگیرد و به صورت خام و یا آب پز مصرف می گردد و در حالت کمبود غذا به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می گیرد.
پایان دردهای پا و کمر با گوشت شتر
یکی از متخصصان میگوید: ویتامینهای گروه Bاین گوشت در تقویت اعصاب تاثیر زیادی دارد و روی آن در تقویت قوای جنسی و جلوگیری از اختلالات در رشد جنین کارآمد است. کالری بسیار بالای گوشت شتر قوای بدنی و استقامت را زیاد می کند و توصیه می شود که بانوان باردار و شیرده، دانش آموزان، ورزشکاران و افراد کهنسال از خوردن آن غافل نشوند.
وی تاکید کرد: ویژگی اصلی و متمایزکننده گوشت شتر در مقایسه با دیگر گوشت ها، فقدان مواد هورمونی و آنتی بیوتیک در آن است چرا که این حیوان در طبیعت آزاد و به دور از پرورش دامی رشد می کند. همچنین وجود مواد طعم دهنده و معطر در گوشت این حیوان موجب تحریک و ترشح غدد بزاقی و شیره معده شده و در نتیجه قدرت جذب را افزایش می دهد. معمولا از قلم و کوهان شتر در درمان درد پا و کمر و دردهای روماتیسمی استفاده می شود.
گوشت شتر از جهت ترکیب شیمیایی با گوشت سایر دام های اهلی تفاوت دارد. گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین کمتری برخوردار است
و از لحاظ شکل ظاهری شبیه گوشت گوسفند است
وی خاطر نشان کرد: از گوشت شتر به همراه کوهان آن که چربی خالص بوده و تقریبا 82 درصد از وزن کل چربی بدن شتر را تشکیل میدهد در تهیه انواع خورش، آبگوشت و خوراک استفاده می شود. دل، جگر، قلوه، مغز، زبان و دیگر احشای این حیوان نیز از نظر ارزش تغذیهای تقریبا مانند دیگر دام های اهلی است.
وی اضافه کرد: کوهان شتر چربی خالص است. زیاده روی در مصرف آن برای تمام افراد خصوصا افراد با چربی خون بالا بسیار مضر است. گوشت شتر در اکثر نقاط به صورت فلهای عرضه می شود. بنابراین هنگام تهیه آن دقت کنید که ظاهر گوشت لزج، چسبنده و مترشح نباشد و عضلات سفت و قوام طبیعی داشته باشند.
|